Wednesday, April 04, 2012

Kisah Najihah : BAB 8

Salam sejahtera...

Hari ni nak buat pengumuman sikit.  At-10-tion please !!

Mulai hari ni, post title aku ni dah berubah sikit gaya bahasa dia. Aku dah labelkan dia sebagai KISAH NAJIHAH di hadapan dan selepas tu diikuti dengan bab la kan. Tujuannya hanya untuk senang ditag je haha. Dah tu senang la nak click pada setiap bab. Dah tak payah nak susah2 cari dalam kotak archived lagi.

By the way, KISAH NAJIHAH is not the actual title pada manuskrip aku ni. Cuma aku mahu ia digelar begitu setakat ini (ayat skema).

Cerita aku ni bukan tak ada tajuk, cuma aku belum bersedia nak appear kat sini (saja gatal). Kawan2 pon ada jugak yang bertanya tentang tajuk cite aku ni. Aku dengan senang hatinya cakap rahsia haha. Nanti aku buat pengumuman lain la kalau dah sedia nak letak tajuk.

Sekian dahulu untuk waktu ini. Mengantuk sudah!!


KISAH NAJIHAH : BAB 8


Lepas selesai makan malam, Najihah tolong mak dia berkemas di dapur.  Tak sempat nak habis kemas, Pak Cik Nazim dah panggil Najihah ke depan. Rasa-rasanya, dah lama jugak tak duduk bertiga dekat ruang tamu ni sejak peminangan Farid tu lah. Bukan apa, cuma tak tau apa nak jawab kalau orang tua berdua tu bertanya.

“Ada apa bah??” Najihah bersuara bila dia dah letak punggung dekat sofa bertentang dengan Pak Cik Nazim. Mak Cik Aisyah yang baru keluar dari dapur terus duduk sebelah Najihah.

“Apa ceritanya kamu dengan Farid tu?” Hah…soalan jangkaan dah bermula dari mulut Pak Cik Nazim. Abah aku tu terus perlahankan volume tv sampai ke angka dua. Tak dengar apa langsung dah sekarang ni. Nampak mulut Neelofa tu je yang bergerak-gerak kat tv tu.

Boleh tersedak aku time ni. Tak mampu nak mengelak jika Pak Cik Nazim yang bertanya. Abah aku tu lebih tegas berbanding mak aku. Kalau dia diam, kira okey la tu. Kalau sekali dia bertanya, rasa tak sedap satu badan haha. Bukan abah aku tu marah pon, tapi aku yang dah terbiasa gini. Mak Cik Aisyah buat tak endah je. Sampainya hati.

“Ibu…kan orang dah cakap kat ibu hari tu.” Najihah tarik hujung kaftan Mak Cik Aisyah. Mak Cik Aisyah buat tak reti seolah-olah aku tak bercakap dengan dia. “Ibu…” Najihah cuba raih simpati pulak. “Tolonglah bu…”

“Cakap sendiri dengan abah…ibu tak tahu.” Tak beralih mata Mak Cik Aisyah tengok tv. Macam la faham sangat dengan cerita yang sepatah haram pon tak berbunyi tu. Saja la kan mak aku tu.

Sudahnya, kena cerita jugaklah bagaimana boleh terjumpa Farid. Kena bagi abah aku ni faham yang Farid tu bukan BF aku. 

“Habis tu…kamu nak abah buat apa?” Tenang je Pak Cik Nazim bersuara. Plup!!! Tv dah kena tutup dengan Pak Cik Nazim. Perggghhh….dah makin serius perbincangan ni.

“Orang tak tau bah.”

“Kamu jangan nak main-main, Jiha. Cincin dia ada kat ibu. Kamu jangan nak malukan 
keluarga kita dengan keluarga dia. Kalau ikut ibu…ibu kahwinkan je kamu dengan dia.” Mak Cik Aisyah bagi amaran.

Najihah tersentap. Apa ni?? Apa salah aku??? Tak nak kahwin dengan dia. Uwaaaaaa.

Najihah pandang muka Mak Cik Aisyah minta simpati. “Tak nak bu…orang tak kenal dia bu. Ibu pun tak kenal dia lagi. Abah pun tak kenal dia jugak kan?” Najihah toleh pulak tengok abah dia. “Susah jadinya nanti…orang memang tak boleh terima. Orang tak suka dia. Orang tak nak dia.” Apa benda yang aku merepek ni. Arghhhh….lantaklah!!! Itu je alasan yang boleh aku bagi.

“Dah tak suka…macam mana dia boleh pinang?” Dah Mak Cik Aisyah pulak yang mencelah.

“Manalah orang tahu bu…dia yang pinang orang. Bukan orang yang pinang dia.” Jenuh nak bersilat jawab soalan mak bapak aku malam ni.

“Kalau nak, cakap nak. Kalau tak nak, cakap tak nak, kan senang!!” Mak Cik Aisyah cakap dengan suara sarkastik. Jangan tak tau, mak aku ni memang selalu sarkastik dengan aku. Aku je buat-buat tak nak ngaku yang mak aku tu sarkastik haha.

“Pernah ke orang cakap nak dia, bu?? Orang memang tak nak.” Laju Najihah buat keputusan.

“Abah nak kamu bincang sendiri dengan Farid. Cakap elok-elok...dia ada keluarga yang kita kena hormat. Abah tahu je, semua mesti selesai nanti. Dah tak nak dengar apa-apa komen dah lepas nie. Faham, Najihah??” Pak Cik Nazim pintas dengan serius selepas lama dia menyepi. Sekaligus bagi arahan macam nak pancung kepala aku.

“Faham bah…” Lambat-lambat Najihah jawab sambil tertunduk lemah.

“Kalau macam tu…bagi tahu dia cepat-cepat. Ini tidak…dia telefon, kamu tak nak angkat. Dia ajak bincang kamu ngelat.” Kali ni Mak Cik Aisyah pandang muka Najihah.

Bulat mata Najihah bila dengar cakap Mak Cik Aisyah. Memang kaki reportlah mamat skema ni.  Susah betul nak kawtim. Entah apa-apa je.

“Dia ada datang sini tadi sebelum kamu balik kerja.” Mak Cik Aisyah sambung cakap lagi bagi menjawab pertanyaan dari riak muka Najihah yang hampir tersembul biji mata.

“Buat apa dia datang sini???” Laju Najihah tanya. Melampau betullah dia ni.

“Tanya jawapan kamulah. Dah kamu tak nak jumpa dia…dia tanya ibu dan abahlah.” Berdesing suara Mak Cik Aisyah.

Dah…Mak Cik Aisyah dah serang aku la tu.  Tak malu betullah Farid tu, ada ke patut tanya lagi dekat mak abah aku. Macamlah dia orang ada jawapan. Dia orang takkan jawab punya bagi pihak aku. 

“Tak pelah…ibu abah tak payah risau. Nanti orang settle sendiri.”

Settle sendiri- settle sendiri…dah berapa kali ibu dengar, tapi tak settle-settle jugak.” Mak Cik Aisyah membebel.

“Okey-okey…orang janji kali ni.” Bersungguh-sungguh Najihah berjanji.

“Ibu tengok budak Farid tu okey je. Apa yang tak kenanya…hormat orang tua, kerja bagus, keluarga pun okey. Apa lagi yang kamu nak? Siap dia tolong ibu kaitkan buah mangga lagi.” Mak Cik Aisyah dah cuba-cuba tarik perhatian Najihah.

Najihah bertambah jengkel dengan tindakan Farid. Agak-agaklah nak bodek orang tua aku pon.

“Ya Allah bu…sempat dia bodek ibu ye.” Najihah cakap dengan perasaan jengkel. “Orang naik dulu.” Najihah terus angkat kaki. Sakit hati dengan sikap Farid.

Adoi! Geramlah aku dengan mamat ni. Ada jugak ke spesis manusia macam dia tu?? Cuba jangan kaitkan mak bapak dalam hal ni tak boleh ke?? Dia betul-betul buat aku stress. Sorang-sorang suka buat pasal. Mula-mula Amin libatkan mak dia. Lepas tu, si Farid ni lagi dasyat dia buat onar dalam hidup aku. Habis seluruh keluarga aku kecoh. Sampai Kak Long pon usik-usik aku masa chatting tempoh hari.
  
<melissa_1701> BUZZ!!!

<najihah_nazim> apa buzz-buzz??

<melissa_1701> garangnya adik kita ni. Your abang long yang tengah busy siapkan report kirim salam

<najihah_nazim> jawab salam dalam hati. Kesiannya abang long hehe. My lovely Irfan??

<melissa_1701> Ohh…dia cakap sangat tak sabar nak makan nasi minyak acu. Inform your plan early on…senang nak book ticket hehe  :p

<najihah_nazim> KAK LONG…..grrrrrrrrrrrrr!!!!!!!

<melissa_1701>  Eleh….blushing la tu

<najihah_nazim> Ohh damn…not funny okay!!! Just come back to Malaysia la sis… eventhough i’m not exactly listed in your plan

<melissa_1701> Your wedding plan…suppose to be our plan. Kenapa…plan tak jadi??(Ohh no…sadis nak dengar). Or not plan yet??

<najihah_nazim> wrong for both. Gladly NEVER plan anything.

<melissa_1701> Harghhhhh???

<najihah_nazim> Don’t react resembling shocked, sis. Macamlah tak tahu…

<melissa_1701> Haha…so scared! Nasi minyak…frustrated! Malangnya dia. Farid Helmi..isn’t it?

<najihah_nazim> Hohoho…siap tahu nama penuh. Dasyatlah your informer.                     

p/s: nasi minyak suruh ibu tercinta yang masak nanti ;) hahaha nak beriani gam pon boleh

<melissa_1701> :) Hopefully I will get a good news by soon

<najihah_nazim> Nak berita gembira kena la senyum sis…cepat senyum sikit haha

<melissa_1701> Waiting your ‘wajah indah’…waiting in smiling

<najihah_nazim> Stop it, sis!!! Aduhai mak cik ni…

<melissa_1701> Hahaha…marah pulak. Cuba aminkan cakap kak long ni. Mudah-mudahan masin la kan. Kita pulak yang jadi tak sabar nak tengok bakal adik ipar. Dia.. macam tak ada perasaan je. 

Lepas masuk ke biik tadi, Najihah terus menjunam atas katil.  Kusut fikir hal Farid. Sejak-sejak kes pinang dia tempoh hari, aku macam tak dapat nak tidur lena. Jenuh nak pujuk diri sendiri. Tidur Najihah, tidur!! Nanti esok pagi, ada orang tanya buat apa semalam sampai mata serupa mata panda bear yang tengah makan daun buluh?

Farid – aku tak peduli apa pon motif mamat tu. Tapi, satu yang penting aku dah mula risau dengan tindakan dia. Aku tak boleh nak anggap tindakan dia tu sebagai angin lalu je.

Najihah bangun pada pukul dua pagi malam itu. Pertama kali sepanjang hidup buat Istikharah. Nak mohon petunjuk daripada Allah Yang Maha Esa. Selesai mengerjakan solat sunat dua rakaat itu, dia menadah tangan memohon petunjuk.

Lama Najihah berteleku atas sejadah – Al-Quran dibaca. Agak lama tidak menyentuh Kalam Allah itu semenjak sibuk dengan hal kerja dia. Terasa jauhnya dia di sisi Allah SWT…Najihah beristighfar. Sesal menguasai diri.              
                                    
                                  ******************************************************************************
Sedang Najihah buat kerja pada tengah hari tu, Farid datang tiba-tiba kat tempat kerja dia. Nak ajak keluar lunch kata Farid. Terkejut jugak aku pada mulanya. Sepanjang hidup, inilah kali pertama lelaki cari aku sampai ke pejabat. Macamlah ramai lelaki dalam hidup aku ni haha.

Kan aku dah cakap, dia ni suka-suka je nak buat apa pon. Bolehlah geng dengan Amin tu. Tak boleh ke call dulu, tak pon text je aku ni.  Susah sangat ke nak buat?? Sekarang tengoklah, banyak mata yang memandang termasuk Amin.

Kalau aku tahu Farid nak ke mari, laju je aku pergi menyorok kat dalam tandas, tak pon kat dalam kereta Alia. Main nyorok dalam bas pon boleh jugak, sebab kat sini kan banyak bas yang keluar masuk. Tapi tak sempat aku nak plan apa pon, Farid dah muncul dulu.

+Lia…aku lunch dengan king kong.

-Siapa king kong?

+Siapa lagi…Faridlah kawan baik kau tu L

-Sikit punya kacak Franco tu kau panggil king kong.

+Ahhh…sudahlah kau. Aku sibuk ni.

-Sibuklah kalau dah keluar dengan buah hati…

Apa Alia ingat, best sangat ke nak jumpa Farid? Aku terpaksa sebenarnya keluar dari ofis sebelum semua orang kat sini nampak dia. Malas nak cipta kontroversi kat ofis ni hehehe.

Text dengan siapa?” Farid tanya dalam perjalanan ke tempat makan. Sibuk je dia ni, semua nak tahu hal aku. Stresslah!!!

“Alia. Bagi tahu yang I ‘terpaksa’ CANCEL lunch dengan dia.” Saja cakap gini, nak bagi Farid rasa berdosa sikit.

“Oh okey…apa salahnya kan? Hari-hari dia dengan you, right? Bagilah chance dekat I pulak hari ini.” Farid kenyit sebelah mata.

Hadoilah…gelinya aku. Meremang bulu tengkuk. Bukannya dia nak rasa berdosa, rasa bersalah pon tidak. Najihah dah alih muka tengok ke luar tingkap kereta.

“Kenapa Jiha…you dah tak sudi nak pandang muka I?”
Huh..skema! Skemanya ayat dia. Farid soal dengan suara kecil hati. Muka dia pon keruh je.

No issues la...” Agak sinis bunyi Najihah.

Sekarang ni, dia orang sedang menapak ke restoran McDonalds…itupun atas permintaan Najihah. Malas nak ajak ke tempat lain, nanti banyak sangat pulak tempat kenangan kita orang haha. Hush…jauhnya aku fikir!!

You nak makan apa?” Farid berbasi-basi.

I makan je apa yang you beli…” Mendatar je suara Najihah. Tapi, ada riak ceria kat muka Farid sekarang ni.  

Lebih kurang 10 minit, Farid kembali ke meja dengan membawa dulang makanan. 

“Jiha…you ingat lagi tak….”

“Tak ingat…” Najihah pintas cakap Farid. Dingin.

You dengarlah dulu apa yang I nak cakap ni…” Farid lepas nafas berat.

Tahan betul dia dengan perangai aku kan? Aku pon tak tau macam mana nak layan dia elok-elok. Salahnya sebab aku tak suka dia. Jadi, dia buat baik macam mana pon tetap aku tak suka. Aku tak boleh nak anggap dia buat baik walaupun dia tak buat jahat.

Najihah cuba-cuba memaniskan mulut. Dia suruh Farid teruskan cakap. Tak baik bertengkar depan rezeki.

I nak cakap...dekat sinilah kita jumpa dulu. Tu…dekat meja depan tu.” Farid muncungkan mulut dia tunjuk tempat yang pernah kita orang jumpa. “Meja depan satu lagi tu…you duduk dengan Alia. Don’t you remembered that time?”

“Huh…who’s are dare to forget?” Najihah tunjuk muka yang susah nak baca. Teringat jugak aku pada detik-detik pertemuan pertama kita orang kat sini. Aiceceh…romantiknya ayat aku. Macam bunyi jatuh cinta pandang pertama. Tapi bukan, benci pandang pertama sebenarnya!!!!

Aku kena banyak-banyak bawa bersabar hari ini. Biar semuanya selesai sekarang. Kalau tak settle jugak nanti, mati kena lenyek dengan  four wheel Pak Cik Nazim la habuan aku.

Ya Allah…lindungilah aku, peliharalah imanku, pertahankanlah kesabaranku, dan lembutkanlah bicaraku.

“Ermm…macam mana you boleh senang-senang hantar rombongan?  Seriously I memang tak suka dengan apa yang you buat ni. Kenapalah you buat macam ni kat I?? Tak fahamlah…”
Belum habis Najihah cakap, Farid dah pintas. Banyak sungguh idea nak bertanya. 
Maklumlah juara pantun di univeristi dulu. Eh…ada kena mengena ke pantun dengan hal sekarang?

Simple. I ikhlas suka dekat you…that’s it.”  Pendeknya point jawapan dia. Setengah markah pon belum tentu dia dapat kalau jawab gini dalam exam.

“Is it fair to me?” Najihah tanya dengan muka tegang. “Have you ever asked me anything before these?No, right? Did you ever think’s on my parents and your parents too? Did you Farid?” Hey…geram giler dengan dia ni. Melantun-lantun suara aku marah dia.

“Nak jumpa you pun susah…inikan pulak nak bertanya. Frankly speaking…sebab you selalu cabar I. So, I thought this is the best way for both of us, lah. So far… my family have no problem with that. They do like you…” Tenang Farid cakap. Tapi aku yang  jadi tukang dengar ni macam nak pergi hantuk kepala dekat dinding. Bukan hantuk kepala aku, tapi kepala Faridlah. Nak bagi dia peringatan sikit.

“Ahhaa…nonsense.” Najihah sinis. “Macam mana dia orang boleh suka, kalau jumpa I pun tak pernah.”

“Dekat rumah you dulu tu apa?” Farid tengah tegakkan pendapat dia.
Najihah tepuk dahi. Memang tak boleh terima statement Farid. Family dia tu kenal aku pon tidak. Celah manalah yang dia orang boleh suka aku? Adoihhh!!! Macam mana nak handle king kong yang complicated ni?? Tak reti dah haihh!!

“Apa maknanya jumpa…kalau setakat I salam dia orang je. Cakap dengan dia orang pon I tak pernah. Mana satu mother you pun I tak tahu.” Najihah cakap dengan geram. Bukan tak ada sesi perkenalan waktu salam-salam tu, cuma aku yang buat pekak dan tak nak ambil tahu.

I boleh bawa you anytime jumpa dia orang dekat KL…I tak pernah ada masalah. Tapi you macam mana…jumpa I pun you tak nak.” Luah Farid macam kecewa.

“Hai En. Farid…makan dengan buah hati ke?”

Sorang awek cantik dan boleh tahan seksi datang tegur Farid. Dia datang dari arah belakang Najihah bersama dua orang lagi kawan dia. Awek tu pakai skirt pendek sedondon dengan blazer hitam dia. Elegannya minah ni!! Siap buat sanggul lagi. Dah serupa pramugari Air Asia pun ada, bezanya cuma warna baju. Memang meletuplah minah ni. Farid dah tersenyum lebar.

“Eh, hai…” Farid tak jawab pon soalan awek ni tadi. Tapi, muka dia ceria je.

Farid kenalkan Najihah dekat kawan dia tu. Marina nama si gerangan pramugari celup ni. Marina hulur tangan pada Najihah. Najihah bangun dan sambut tangan Marina dan dua lagi kawan dia. Wow…lembutnya tangan dia, mesti guna Soflan ni ahaha. 

We all gerak dululah...tak elok ganggu orang makan.” Punyalah menggoda suara Marina. Rasa macam dibuat-buat je suara dia tu. Gerak-geri si Marina ni pon boleh tahan hebatlah. Boleh kasi goncang hati semua lelaki yang pandang.

Farid balas dengan senyum. Marina and the gangs jalan menjauh dari dia orang.

Officemate Marketing Exec.” Terang Farid sukarela. Najihah angguk kepala.

“Farid, I harap kita boleh jadi kawan…I belum bersedia nak ada apa-apa komitmen.  I tak sehebat, tak secantik kawan-kawan you. You ada semua Farid…anytime you boleh dapat perempuan yang lebih sesuai dengan you.” Najihah cuba bawa berlembut lepas masing-masing dah lama sunyi sepi lepas si Marina tu pergi.  Cuba guna pendekatan psikologi yang belum tentu boleh berjaya dengan cemerlang.

“Why the things is going harder with you?? I nak you, bukan orang lain.” Suara Farid kecewa. Muka dia dah berubah. Aku rasa dia ni memang tak malu la.

“Cinta tu lahir dari dalam hati…dia datang secara senyap, tanpa dipaksa. Pernah tak you rasa semua tu pada I. Pernah tak you tanya diri you sendiri samada you betul-betul cintakan I atau tak?” Najihah serang peribadi Farid.

Farid terdiam lepas dengar Najihah cakap. Dah hang ke apa otak mamat ni? Rimas betullah bila kena bercakap dengan tertib dan skema-skema giler ni.

Youit’s okay kalau you tak suka I. Tapi, you tak boleh nak persoalkan perasaan I? You sebenarnya yang tak pernah buka hati you pada I. I tahu, sebab cinta I memang tak pernah datang secara senyap or whatsoever laju ke pada you.” Giliran Farid pulak bidas. Menusuk kalbu betul ayat mamat ni. Sampai terdiam aku. Hah…ambik kau Najihah.“Lagi satu…sorry if I disturbing your days before. Tapi, I cukup menghormati you and family. I buat cara baik, cara terhormat untuk dekat dengan you. Tapi you yang tak pernah nak bagi peluang pada I.” Farid serius. Muka dia  merah.

“Farid…I letihlah. Walau apa pon…nanti I pulangkan cincin you tu.” Najihah tak terkata bila kena hentam dengan Farid. Letih aku nak melayan mamat poyo lagi jiwang ni. Macam mana nak reject dia??

Akhirnya makanan tadi dibiarkan sepi tidak berusik. Kalau tak segankan Farid, nak je aku tapau dua bijik (tamak betul) Chicken McDeluxe ni bawak balik ofis. Tapi kena bertahanlah…control cunlah katakan. Sudahnya, aku jugak yang kebulur. Makan oat lah aku karang. Hailah nasib…

                                   ******************************************************************************
Dari jauh lagi dah boleh nampak kereta Farid yang merah menyala tu betul-betul terletak di hadapan gate rumah. Suka sangatlah mamat ni bertandang ke rumah. Alia yang kat sebelah dah tersengih-sengih bila nampak kereta Farid. Baru je jumpa tengah hari tadi, sekarang nak jumpa lagi. Aduh…bosannya aku!!!

Mata Najihah dan Alia tertinjau-tinjau dari dalam kereta tengok Farid yang tengah campak palet dalam kolam Mak Cik Aisyah. Rajinnya dia ni? Sebab tu la mak aku suka dia kan.

“Wei Jie…Farid tu dah macam family members kau la sekarang. Happy je nampak mak kau tu…menantu kesayangan la katakan.” Alia dah ketawa kecil. Geram je tengok perangai dia ni.

Najihah mencemik. Dia dah malas nak layan cakap Alia. Karang bertambah merapu lagi minah ni. Najihah terus keluar dari kereta, dan lambai-lambai tangan pada Alia hingga kereta Alia hilang jauh. Kemudian, Najihah jalan laju-laju sambil tunduk dengan penuh warak menuju ke pintu rumah. Nak buat-buat tak nampak Farid dan Mak Cik Aisyah yang tengah duduk di kerusi batu. Sia-sia je usaha aku ni, mak aku tu dah terjerit-jerit panggil. Tak jadi nak buat perangai.

Najihah berpatah balik, dan jalan merapati kerusi batu dengan langkah yang paling longlai. Dalam pada tu, dia berselisih dengan Mak Cik Aisyah yang menuju ke dalam rumah. Hermm..langkah jugaklah ke meja batu tu. Takkan nak biar Farid yang sememangnya tengah tunggu aku tu kan walau itu yang aku nak buat tadi haha.

Najihah berbual-bual kosong dengan Farid seketika. Tak sampai lima minit, Mak Cik Aisyah datang semula dengan bawa semangkuk besar mee dan kuah kari. Macam tahu-tahu je mak aku tu, Farid nak ke sini. Melihatkan itu, Najihah masuk ke dalam rumah dan tolong angkut segala mangkuk, sudu, garfu dan seteko air panas. Dan selebihnya, Mak Cik Aisyah yang angkat. Sebelum tu, Farid offer nak tolong tapi Mak Cik Aisyah berkeras halang.

Bila semua benda terhidang lengkap atas meja, Najihah dan Mak Cik Aisyah mula melabuhkan punggung. Tangan Mak Cik Aisyah mula mencapai pengepit untuk mengagihkan mee kuning ke dalam mangkuk.

“Tak apa auntie…biar saya buatkan. Auntie dengan Jiha dah letih mengangkat tadi.” Pantas Farid mencapai pengepit dari tangan Mak Cik Aisyah.

“Ish…kamu ni lah Farid.” Mak Cik dah tak terkata. Kemudian dia ketawa. Meriah je suasana. 

Najihah hulur satu persatu mangkuk kosong yang ada depan dia pada Farid. Dalam diam, dia tengok Farid masukkan mee, kuah, telur rebus dan akhir sekali Farid tabur segala sampah sarap (taugeh, cili, daun bawang, dan bawang goreng). Sempat lagi aku berpesan tak nak cili. Langsung tak kekok la mamat ni buat kerja.

Sah!! Aku memang tak boleh kahwin dengan dia, nanti aku jadi queen control dalam rumah. Mengarah je kerjanya aku. ‘Farid…cuci pinggan dan jangan lupa cuci baju sekali!!’ Bukan setakat tu, carpet pon aku suruh dia cuci jugak. Hish Najihah…jangan merepek jauh-jauh boleh tak?? Semakin banyak dia buat kebaikan depan mata aku, semakin banyak rasa ketidaksesuaian yang wujud antara aku dan dia. Serius ni aku cakap.

“Ni…you punya. Tak ada cili…” Farid hulur mangkuk pada Najihah sambil ketawa kecil. Mangkuk pertama dia hulur pada Mak Cik Aisyah yang tak henti-henti tersenyum.

“Thanks.” Najihah cakap sepatah sambil tengok Mak Cik Aisyah tuang air kopi ke dalam dua cawan. Aku macam biasa minum air kosong je. Tak sesuai minum Milo dengan kuah berlemak.

You makan la dulu…tengah hari tadi you tak sempat makan kan.” Farid arah Najihah bila semua yang ada di situ belum mula makan sebab tunggu dia tengah cedok kuah untuk dia sendiri.

I dah makan roti yang you beli tadi…” Najihah jawab jujur. Memang dia makan roti Gardenia coklat yang Farid singgah beli dekat 7-Eleven sebelum dia hantar Najihah semula ke ofis. Bertimbang rasa la jugak dia pada aku yang tak sempat makan burger tadi. Macam mana nak makan bila asyik bertegang urat je waktu makan tadi. Eh, dia makan apa pulak?

You pon tak makan jugakkan, tadi?” Najihah cuba berbasi-basi. Amboi-amboi!! Sejak bila kau reti ambil berat pasal Farid ni, Najihah?

“Hah okey…tak payah tolak-menolak. Semua boleh makan sekarang.” Kedengaran suara Mak Cik Aisyah disambut dengan tawa kecil dari Farid. Pada kali ni aku tengok mak aku tu senyum menguntum-nguntum. Tahulah dia, aku dah keluar dengan Farid kesayangan dia pada tengah hari tadi. Sukakah dia??

Bersambung…

6 comments:

  1. adoinye pon..sweetnyeeee farid!
    cedok2 mee..kait buah pelam..hahah!

    ReplyDelete
  2. najiha n farid....tolong bg part yg lagi best2 lepas nie..sb saya suka bab romantik..ha33333

    ReplyDelete
    Replies
    1. akan cuba diusahakan...insyaallah. Haha

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 la kan...dh xreti nk ckp ngan farid tu haha

      Delete